Η μνήμη λέει ιστορίες,
είναι αυτή που στήνει γέφυρες…
c’era una volta…
Με τη σπονδυλωτή παράσταση “remember me”, αφιερωμένη στη Θύμηση, έκλεισαν τον κύκλο σπουδών τους, το 2021, οι τελειόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.
Στην παράσταση, που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2021, στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσιάστηκαν τρεις χορογραφίες των Giorgia Maddamma, Αθανασίας Κανελλοπούλου και Δάφνι Κόκκινου.
Η ομάδα των τελειόφοιτων, που σπούδασαν σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, αποχαιρέτησε την ιστορική Σχολή στα σκαλάκια της οδού Ομήρου με τρία κομμάτια σύγχρονου χορού που διερευνούν πώς το ανθρώπινο σώμα γίνεται φορέας αναμνήσεων και όχημα για τα συναισθήματα που συνοδεύουν τη μνήμη και τη νοσταλγία.
- Το κομμάτι «On en rit encore» της Giorgia Maddamma, συνδιαλέγεται με την αίσθηση της ελευθερίας, του ονείρου και της επιθυμίας, αισθήσεις που για πολύ καιρό παρέμειναν περιορισμένες.
- Το κομμάτι «Siren» της χορογράφου, Αθανασίας Κανελλοπούλου, εστιάζει στο εφήμερο και το παροδικό της ζωής, στη στιγμή που χάνεται, επιχειρώντας να δώσει μια γραμμική και ενίοτε αφαιρετική αφήγηση, ένα συνεκτικό νήμα μέσα στις κατακερματισμένες δομές της σύγχρονης κοινωνίας.
- Το κομμάτι «Hug me, it’s forbidden» του διευθυντή της ΚΣΟΤ, Δάφνι Κόκκινου, θέτει ερωτήματα για την υπόσταση της μνήμης, για το πού την εντοπίζουμε και το πώς αποτυπώνεται στο σώμα και στις καθημερινές χειρονομίες μας. Πού κείτεται η μνήμη του κόσμου; Πόση μνήμη έχει μια άδεια αγκαλιά; Πόσο πολύ δικαιούμαστε να αγκαλιάσουμε στη ζωή μας; Πόσο σφιχτά πρέπει να αγκαλιαστούμε, για να έχει η αγκαλιά δικαίωμα στην μνήμη;
Λίγα λόγια για την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ)
Η ΚΣΟΤ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στεγάζεται στην οδό Ομήρου 55, στην Αθήνα, στο ίδιο κτήριο που έχτισε η Κούλα Πράτσικα, ειδικά διαμορφωμένο με τον πιο σύγχρονο τρόπο.
Στην ΚΣΟΤ λειτουργούν δύο τμήματα σπουδών: το Προεπαγγελματικό, όπου φοιτούν παιδιά από 10 ετών παράλληλα με το σχολείο τους, και το Επαγγελματικό, όπου φοιτούν, μετά το πέρας των σπουδών τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μέλλοντες επαγγελματίες του χώρου.
Και στα δύο τμήματα η φοίτηση είναι δωρεάν και γίνεται κατόπιν εξετάσεων.
Οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν στελεχώσει και στελεχώνουν τις καλύτερες ομάδες ως χορευτές ανά τον κόσμο και έχουν αναδειχτεί ως σημαντικοί χορογράφοι, καθηγητές και θεωρητικοί του χορού.