#5yearsofimpact – To Impact Hub Athens γιόρτασε τα 5+1 χρόνια θετικού κοινωνικού αντίκτυπου

“A world that works for all”

 

Στις 28, 29 και 30 Μαρτίου το Impact Hub Athens γιόρτασε τα 5+1 χρόνια θετικού κοινωνικού αντίκτυπου και πρόσφερε στους καλεσμένους τους όχι μόνο μια τριήμερη γιορτή αλλά μια βιωματική εμπειρία συζήτησης, συν-εργασίας και συν-δημιουργίας. Κατά την διάρκεια των ομιλιών και των εργαστηρίων, ακαδημαϊκοί, δημιουργικοί επαγγελματίες, φορείς, κοινωνικοί επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι διερεύνησαν τη δυναμική εξέλιξη της συστημικής αλλαγής, της τεχνολογίας, της διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος, του ακτιβισμού και της κυκλικής οικονομίας. Όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους, τη γνώση τους, τις πρακτικές τους για να σχεδιάσουν την ατζέντα που θα καθορίσει την πορεία των δράσεών μας τα επόμενα 5 χρόνια προς την κοινωνική αλλαγή.

     

Ο κεντρικός ομιλητής των #5yearsofimpact, Alberto Masetti Zannini – Global Programmes Director, Impact Hub Network – ένας από τους πρώτους ιδρυτές του παγκόσμιου δικτύου του Impact Hub, τόνισε ότι “Η Αθήνα αντανακλά την πολυπλοκότητα του σημερινού κόσμου και πως θέλουμε τα συστήματα που είναι δυσλειτουργικά να βρουν λύσεις για έναν “κόσμο που λειτουργεί για όλους”.

 

Στην θεματική ενότητα της Τεχνολογίας, συζητήθηκε εκτενώς η έννοια του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού των τεχνολογικών εργαλείων και πως η Τεχνολογία είναι το μέσο και όχι ο σκοπός. Ο Βασίλης Κωστάκης τόνισε ότι “είναι επιτακτική η κατανόηση του τρόπου δημιουργίας μιας βιώσιμης οικονομίας, για τους ανθρώπους, από τους ανθρώπους και μέσω των ανθρώπων.” Η Vanessa Mason εξέφρασε την θέση της οτι “το μέλλον είναι ένας ασφαλής χώρος και επιτρέπει διαφορετικά σενάρια και σκέψεις” και πρότεινε να σκεφτούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για καλό σκοπό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εναλλακτικές προτάσεις / οπτικές (μέσω της πρόβλεψης).

          

Η δυναμική του Ακτιβισμού παρουσιάστηκε μέσα από ιστορίες επιτυχημένων δράσεων ακτιβισμού από όλο τον κόσμο, μαρτυρίες, παρεμβάσεις και συζητήσεις για να προσεγγιστεί το ευρύ κοινό. Ο Ivan March από το Guerilla Foundation, επεσήμανε την ποικιλομορφία του ακτιβισμού εκεί έξω. Η Cleo Barnett, Deputy Director του Amplifier τόνισε ότι “η τέχνη έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ουσιαστική αλλαγή”. Η Αθηνά Σπυριδάκη από την  Patagonia – κατέδειξε πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να υποστηρίξουν τις κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις και μερικές φορές να αντιδράσουν στις κυβερνητικές πολιτικές. Και η Λίλα Τσάτση από το  Save Epirus – σημείωσε ότι ο ακτιβισμός είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

Στις 29 Μαρτίου, στο πλαίσιο της διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος, προσεγγίστηκε πολύπλευρα το πώς φανταζόμαστε το μέλλον των πόλεών μας. Ο  Charles Landry τόνισε τη σημασία της συλλογικής συνείδησης ​​και της ολιστικής σκέψης.” Δημιουργώντας ένα αίσθημα ευθύνης – η ικανότητα δημιουργίας χώρων όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν με διάφορους τρόπους είναι ζωτικής σημασίας. Χρειαζόμαστε πόλεις που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε υγιείς. Το επόμενο μεγάλο πράγμα που αφορά το μέλλον των πόλεων είναι: Πέρα από τον εαυτό μας! Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι καλύτερο για τον κόσμο!”.

      

Ο Sebastian Schlueter – Program Coordinator του Robert Bosch/Mitost, πρότεινε μέσα από ένα συλλογικό ηγετικό σχήμα μεταξύ πολιτικών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων,  να αγκαλιάσουμε τις διαφορές μας – να ενεργήσουν οι σωστοί άνθρωποι την κατάλληλη στιγμή και να μοιραστούμε το πάθος για αλλαγή. Ο Tom Fleming – ιδρυτής του “Tom Fleming Creative consultancy” τόνισε τη σημασία της δημιουργικής συμμετοχής, ότι είναι σημαντικό όλοι να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι, να δημιουργήσουν κάτι, να κινητοποιηθούν τα ταλέντα και να αναπτυχθεί συνεργασία.

    

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή της  Κυκλικής Οικονομίας αποτελεί μια πρόκληση για την προστασία του περιβάλλοντος και σύμφωνα με τον καθηγητή Mιχαήλ Σκούλλο “εάν δεν αλλάξουμε τις αξίες που διέπουν τη ζωή μας, δε μπορούμε να προωθήσουμε τεχνικές λύσεις. Πρέπει να αλλάξουμε τα σύμβολα της επιτυχίας. Πρέπει να αναπτύξουμε την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τις συμμετοχικές διαδικασίες”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HYDROUSA που αφορά τη πλήρη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση του νερού.

Στις 30 Μαρτίου,  το  #5yearsofimpact ολοκληρώθηκε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του Muhammad Yunus, του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγου και κοινωνικού επιχειρηματία, που υπογράμμισε το βασικότερο μήνυμα της πρώτης αγοράς κοινωνικής οικονομίας την Ελλάδα – την άρση των αποκλεισμών και την θετική αλλαγή μέσα από τη συνεργασία και την συσπείρωση τοπικών κοινοτήτων. Κατά την διάρκεια της τρίτης ημέρας, οι φορείς της γειτονιάς της Κυψέλης, μέσα από ψυχαγωγικές, αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις κατέδειξαν έμπρακτα την δύναμη της συμμετοχής, της αποδοχής και της συζήτησης με στόχο το κοινό καλό.

        

Το Impact Hub Athens  τα τελευταία σε 5+1 χρόνια κατάφερε να καταδείξει ότι η μεγιστοποίηση του θετικού κοινωνικού αντίκτυπου και η κοινωνική αλλαγή  μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την στενή συνεργασία, την αλληλοσυμπλήρωση, την σύγκρουση και την μάθηση.

Και σήμερα, με την ολοκλήρωση του #5yearsofimpact, και την ουσιαστική επαφή με δημιουργικούς επαγγελματίες και φορείς από όλο τον κόσμο, η κοινότητα του Impact Hub, αποκομίζοντας  περισσότερη γνώση, εμπειρία, καινούριες ιδέες, τοπική και διεθνή διασύνδεση, είναι σε θέση να σχεδιάσει, να δημιουργήσει τον επόμενο κύκλο 5 εποικοδομητικών χρόνων και να στηρίξει ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

*H Vanessa Mason και η Cleo Barnett συμμετείχαν ενεργά στο #5yearsofimpact στους τομείς της τεχνολογίας και του ακτιβισμού με την πολύτιμη υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

** Ο Muhammad Yunus επισκέφθηκε την Αθήνα ως κύριος ομιλητής στο Convergences Greece Forum / Συγκλίσεις, την 1η Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια

Photo Credit: Petros Chytiris

admin_2017

Author admin_2017

More posts by admin_2017

Leave a Reply