Η Covid-19 εποχή δημιούργησε μεγάλες προκλήσεις για την πορεία των συνεργατικών χώρων, δημιουργώντας όμως (ψηφιακό) χώρο για περαιτέρω καινοτομία και συνδημιουργια για την περίοδο που έρχεται!
Μέσα από την περίοδο αυτή βλέπουμε καθαρά την ανάγκη της συνεργασίας και της συνδημιουργίας χωρίς αυτό να προϋποθέτει ότι είναι αναγκαίο να γίνεται σε κοινό φυσικό χώρο. Η έννοια της κοινότητας γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας στο εγγύς μέλλον, αφού μέσω της κοινότητας, σε φυσικό χώρο ή μη, έρχονται κοντά “ασυνήθιστοι σύμμαχοι” και το αποτέλεσμα δικαιώνει.
Καθαρά αναφορικά με τους συνεργατικούς χώρους η εύκολη απάντηση λέει ότι θα περάσουν κρίση παρόλα αυτα είναι σημαντικό, όμως, να σκεφτούμε και μερικά νέα δεδομένα τα οποία η Covid-19 εποχή δημιούργησε και το αποτέλεσμα που θα δημιουργηθεί για τους συνεργατικούς χώρους μπορεί να έχει τελικά θετικό πρόσημο:
- Περισσότεροι άνθρωπο έμαθαν να δουλεύουν με τηλε-εργασία κάτι το οποίο μπορεί να επιλέξουν και στο άμεσο μέλλον. Τηλε-εργασία δεν σημαίνει μόνο δουλειά από το σπίτι αλλά δουλειά σε χώρο πέραν του γραφείου και οι συνεργατικοί χώροι φαίνεται να αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική!
- Μικρές και Μικρομεσαίες #επιχειρήσεις θα αρχίσουν να προτιμούν συνεργατικούς χώρους σαν τη βάση τους με σκοπό να μειώσουν τα πάγια έξοδά τους, να ανακατανείμουν αποδοτικότερα τους πόρους τους αλλά και να δημιουργήσουν ευρύτερα δίκτυα συνεργατών
- Η κοινότητα είναι το κλειδί της επιτυχίας. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι συνεργατικοί χώροι που δεν προσφέρουν απλά χώρο αλλά δημιουργούν κοινότητες, θα έχουν ένα σοβαρό πλεονέκτημα, δίνοντας στα μέλη τους τα κατάλληλα εργαλεία, δημιουργώντας διασυνδέσεις και παρέχοντας σχετικό περιεχόμενο
Δημήτρης Κοκκινάκης και Σόφη Λάμπρου, συνιδρυτές Impact Hub Athens